WELLCOME TO MY BLOG

kepada semua collector jam tangan yg berminat utk bertukar pandangan atau ingin berurus niaga amat dialu-alukan..sekiranya ada sebarang pertanyaan sila berikan komen anda. terima kasih

Thursday, January 13, 2011

DALIL AUTOMATIC WATCH New Old Stocks!!











Kepada pecinta jam vintage..jenama dalil mungkin tidak asing bagi kalian..khususnya yg beragama islam..kerana jam ini dibuat khas untuk menunjuk arah kiblat melalui kompas yg diletakkan ditengah..Jam ini agak sukar diperolehi kerana pembuatannya telah dihentikan...Namun, saya telah menemui sejumlah stok bagi jam tersebut sebagaimana yg anda lihat diatas.. Jam tersebut adalah 100% original dan belum digunakan. telah berumur lebih 30 tahun dalam simpanan..
( -+1980s)
Terdapat variasi s/steel dial silver @ hitam dan gold plated tali kulit..
harga yg ditawarkan adalah RM480 sahaja bagi setiap jam..namun andai ada yg ingin mendapatkan lebih dari seutas..harga boleh bincang..
dapatkan segera sementara masih ada stok..mmg takkan jumpa dah lepas ni...tq

14 comments:

  1. Salam.. Boleh terangkan tak cara nak guna kompas kat jam Dalil ni untuk tengok kaabah. Sebab lain tempat geografinya, lain sudut "degree"nya. Sangat berminat. Tq..
    http://sukajam.blogspot.com

    ReplyDelete
  2. wslm..cara nak guna kompas sangat mudah.. bazel pada jam boleh rotate dan ada marking bewarna merah. setiap negara mempunyai no panduan minit 1-60, sebagai contoh, no panduan minit bg malaysia adalah 13 ( mengikut buku panduan)
    cara: pusingkan marking pada bazel hingga ke minit 13, kemudian gerakkan jarum kompas (warna merah) dgn memusingkan jam hingga ke marking merah. jarum utara kompas ( jarum statik bewarna hitam) adalah arah kiblat.

    * setiap negara ada no minit sendiri..
    tq

    ReplyDelete
    Replies
    1. punya ke list panduan negara no minit untuk compass?

      Delete
  3. 1) line up the red marker at the rotating dial to the middle of the 9 o'clock to 10 o'clock market
    2) place watch flat on a steady surface
    3) rotate watch until red compas arrow and fixed black arrow are aligned
    4) red marker should now point to Qiblat for locations in Semenanjung Malaysia

    ReplyDelete
  4. assalamualaykum. ada lagi stock jam dalil ni? TQ

    ReplyDelete
  5. wsalam hafadz, jam masih ada..bleh call saya @ 0132731271 tq

    ReplyDelete
  6. Salam masih ada jam Dalil lagi? Saya ingin dapat satu

    ReplyDelete
  7. saya ada satu jam dalil ni tapi kompas dan jam da tak berfungsi lagi ada yang mahir x untuk di betulkan area johor

    ReplyDelete